Een badkamer onderhouden betekent niet alleen regelmatig schoonmaken maar ook controleren op beschadigingen en hier zo snel mogelijk iets aan doen. Zo houd je de (nieuwe) badkamer jarenlang mooi. Met onderstaande onderhoudstips is dit voor jou geen probleem.
Sommige agressieve schoonmaakmiddelen zijn perfect voor het verwijderen van kalkaanslag of urinesteen, maar kunnen ook het materiaal aantasten. Wees voorzichtig met het schoonmaken van keramiek en natuursteen, glas, kunststof, hout of bepaalde soorten tegeltjes. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen het oppervlak beschadigen, waardoor je de badkamer veel schade toebrengt.
Lees altijd de verpakking en bekijk of het schoonmaakmiddel geschikt is voor jouw badkamer. Koop eventueel speciale schoonmaakmiddelen die goed zijn voor de materialen in jouw badkamer. Vraag eventueel advies bij De Studio in Den Haag!.
In een vochtige badkamer ontstaat al snel schimmelvorming. Droog na gebruik de badkuip of douchebak inclusief douchescherm en kranen goed af. Denk ook aan de kitranden: hier groeien schimmels veel sneller. Door het sanitair regelmatig af te drogen voorkom je schimmelvorming en kalkvlekken. Denk ook aan het afdrogen na de schoonmaakbeurt. Niet alleen voorkom je nieuwe bevuiling, ook ziet de badkamer er na het afdrogen écht schoon uit.
Bestaat jouw badkamer (gedeeltelijk) uit natuursteen? Erg mooi, maar ook erg kwetsbaar. Gebruik bij dit soort materialen nooit agressieve reinigingsmiddelen! Bescherm natuursteen door dit te behandelen met autowas. Eenvoudig maar doeltreffend. Dankzij de was ontstaat er een beschermend laagje en wordt het oppervlak gepolijst. Hiermee verwijder je kleine krasjes. Goed om te weten: autowas heeft een waterafstotend effect, zo voorkom je ook nog eens kalkvlekken.
Voorkomen is beter dan genezen, maar aanwezige schimmels moet je wel zo snel mogelijk verwijderen. Helaas zijn schimmels hardnekkig en komen bij een onjuiste behandeling snel weer terug. Gebruik een schimmeldodend middel, gewoon chloor of bleek kan natuurlijk ook. Het is hierbij wel belangrijk dat het oppervlak geschikt is voor dit middel.
Zit er schimmel in de kitlaag? Oppervlakkige schimmel verwijder je met een schuursponsje en schuurmiddel. Zit schimmel dieper, dan laat deze zich niet verwijderen. De enige oplossing is het los snijden van de kitlaag en een nieuwe kitlaag aanbrengen.
Acryl (kunststof) is gevoelig voor krassen. Kleine krasjes verwijder je met een speciaal schuurblokje voor sanitair of zilverpoets. Diepe krassen laat je liever op een professionele manier verwijderen. Ook keramiek is kwetsbaar, er kunnen al snel strepen of krassen ontstaan. Strepen verwijder je met sanitairgum, verkrijgbaar bij de gespecialiseerde sanitairzaak. Krassen herstel je met fijn schuurpapier en keramiek polijstpasta. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing goed door.
Een lekkage herken je door natte plekken, maar dit hoeft niet altijd in de badkamer zelf te zijn. Zo kan er ook een natte plek in een muur of plafond ontstaan, afhankelijk van de locatie van de lekkage. Probeer de plaats van de lekkage zo snel mogelijk op te sporen. Er kan een scheurtje in een waterleiding zitten maar ook een loslatende kitrand is vaak de veroorzaker. Controleer het sanitair op scheurtjes of gaten.