De juiste afzuigkap kiezen

afzuigkap den haag

In vervolg op de vraag van het blog: Welke keukenapparatuur heb ik nodig? Zal er in dit gedeelte ingegaan worden op de diverse mogelijkheden wat betreft afzuiging in de keuken.
Welk type afzuiging past het beste bij uw stijl en welke opties bestaan er momenteel op de markt. Niet alleen capaciteit speelt een rol, maar het design geeft het karakter aan de keuken waardoor het een stijlvolle toevoeging op het geheel vormt. Een afzuigkap kiezen zal hopelijk al een klein beetje makkelijker worden aan de hand van de informatie uit dit bericht.

Afzuigkappen

Om nare luchtjes of sterke geuren die blijven hangen te voorkomen, zijn er afzuigsystemen.
Deze zorgen ervoor dat er tijdens het koken meteen lucht verwijderd wordt, wat tevens ook helpt tegen vocht van waterdampen. Tegenwoordig bestaan afzuigkappen in diverse designs en varianten, waardoor iedereen het naar zijn eigen smaak kan invullen.
Er wordt onderscheid gemaakt in een aantal modellen: vlakschermen, wandschouwkap, eilandschouw, plafondkap, kookveld afzuiging (Hood in Hob) en downdraft. Welke komt wanneer van pas?

Vlakscherm

Deze variant wordt onder een hangkast gemonteerd en moet uitgetrokken worden als er gekookt wordt. Op het moment dat het scherm naar voren wordt getrokken gaat de kap vrijwel direct afzuigen. Voordeel is dat het scherm als deze niet gebruikt wordt, weer ingeschoven wordt en dus niet zoveel ruimte inneemt. Althans niet zichtbaar, want de motor van de kap bevindt zich in de bovenkast. Uiteindelijk blijft er dan nog wel wat plek voor kleine artikelen over. Dit is een fraaie oplossing voor degene die zijn afzuiging liever zo min mogelijk ziet.

vlakscherm afzuigkap

Wandschouwkap

Het wandmodel is momenteel de meest verkochte variant in de keuken. Dit model wordt tegen de wand gemonteerd en met de verstelbare schachtdeel wordt de pijp mooi weggewerkt. Deze rijkt over het algemeen tot het plafond. De wandafzuigkap is in diverse soorten en maten te krijgen. Ze worden bijv. gemaakt van RVS of glas en kunnen in verschillende kleuren zoals bijv. matzwart wat nu een trend is. Daarbij kan er gekozen worden voor de rechte kap (opties blok of pyramide) of een stijlvolle diagonale variant. Een diagonale kan vaak zeer fraai met een glasplaat worden afgewerkt.

          

Plafondafzuigkap

Deze variant zal over het algemeen gebruikt worden als inbouw in het plafond. Dat is bijvoorbeeld handig boven een kookeiland. In dit geval hangt er dan niks in het zicht en kan er ook niet tegen aan gestoten worden. Echter heeft deze kap wel een flink vermogen nodig omdat het van hoger de lucht moet afzuigen.

Eilandschouw

Zoals de naam al zegt is deze variant bedoeld voor boven een kookeiland. De kap wordt aan het plafond bevestigt en is dus vrij hangend bedoeld. Het uiterlijk kan bijvoorbeeld het model van de wandschouwkap hebben, maar dan met een schacht die vierkant is, zodat alle zijden worden afgewerkt. Tevens ook met een sterkere motor dan de wand variant, omdat het de lucht moet weerhouden om naar vier zijden uit te waaien.

Geïntegreerde afzuiging in kookplaat

Dit is een van de nieuwere opties om kookveld afzuiging toe te passen. Dan is er helemaal geen aparte afzuigkap meer nodig. Dus er hoeft niks in het zicht te worden gemaakt. Eigenlijk is dit een soort inbouwvariant die achterin de keukenkast wordt weggewerkt.
Op het moment dat er gekookt wordt, heeft de kookplaat ook de functie om afzuiging te regelen. Dan gaan er roosters in het midden open die de damp direct vanaf de pan wegzuigen. Bijvoorbeeld Neff en Pelgrim hebben hier mooie modellen voor ontwikkeld

             

Downdraft

Deze mogelijkheid bestaat al iets langer dan de vorige variant. De downdraft is een inbouwunit in de onderkasten van de keuken. Deze komt uit het werkblad naar boven achter de kookplaat. Hierdoor fungeert het dus tevens als spatscherm en kunnen geuren, vet of vocht minder kant op ontsnappen. Ander voordeel van dit model is dat er minder last van het geluidsniveau wordt ervaren. Omdat de afzuigkap niet boven het hoofd hangt, maar direct bij de kookplaat. Let wel, de downdraft en de geïntegreerde afzuiging in de kookplaat, zijn alleen toepasbaar bij inductie koken en niet bij gas.

Mogelijke afzuigsystemen en hoeveel afstand tussen afzuigkap en kookplaat?

Voor een optimale werking en ter voorkoming van eventueel gevaar bij koken op gas zijn er een aantal stelregels die er aangehouden worden met betrekking tot het ophangen van de afzuigkap.

Voor koken op een gaskookplaat geldt:
– Minimale afstand 65 centimeter
– Maximale afstand 80 centimeter

Voor koken op een inductiekookplaat geldt:
– Minimale afstand 55 centimeter
– Maximale afstand 80 centimeter

Een andere vraag is wat gebeurd er met de lucht die de kap uit de keuken afzuigt? Waar gaat dit heen? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Luchtafvoer: bij dit systeem wordt de lucht naar buiten afgevoerd en moet er dus met een aparte afvoerslang of buis gewerkt worden. Deze hebben vaak een diameter van 12 of 15 cm, waarbij 15 cm het beste effect geeft. Dit luchtafvoersysteem vereist wel dat de afzuigkap een motor heeft om grote hoeveelheden lucht af te voeren. Een kap met dit systeem kan niet worden aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Soms zit er in een woning nog geen afvoer gat naar buiten. Dit kan dan nog gemaakt worden door een betonboorder.

Recirculatie: Bestaat er geen mogelijkheid om naar buiten af te voeren en kan er ook geen gat gemaakt worden, dan is recirculatie een uitkomst. De dampen worden in de afzuigkap gefilterd en de gefilterde, schone lucht komt dan weer terug de ruimte binnen. De afzuigkap beschikt in dit geval over een vetfilter en een koolstoffilter. Deze laatste zal periodiek vervangen moeten worden. Dit zal ongeveer 2x per jaar het geval zijn. Een duurzamer systeem is de plasmafilter en deze zal eigenlijk nooit vervangen hoeven te worden. Deze vorm van afzuiging is in elke woning toe te passen. Dit is bijvoorbeeld zeer handig voor kookeilanden waarbij vaak een kookveldafzuiging of downdraft gebruikt wordt. Vanuit dat punt is er meestal geen afvoerkanaal naar buiten te maken en zullen dus bijna altijd op recirculatie werken.

Centrale afzuiging: hierbij kan er een motorloze afzuigkap toegepast worden. Omdat de centrale box alle lucht afvoert via het mechanische kanaal. Nadeel van deze optie is dat er geen standen op de kap in te stellen zijn. Voordeel is dat deze afzuigkappen goedkoop in aanschaf zijn.

Met dit laatste deel over de afzuigkap kiezen, is er een einde gekomen aan de blogserie “Wat kost een keuken?” Voor meer informatie en laatste trends houdt u onze blogs in de gaten.

Als er nog vragen zijn omtrent de afzuigkap of keukenapparatuur kan er altijd contact opgenomen worden met de keukenshowroom Den Haag waar de adviseurs voor u klaar staan.