Kleine keuken inrichten: 5 tips

Keuken inrichten

We zijn niet allemaal gezegend met een joekel van een keuken. In veel gevallen is er net genoeg ruimte voor het wegwerken of opbergen van apparaten en servies. Natuurlijk moet er ook plek zijn voor de koelkast en het kookgedeelte. Een kleine keuken inrichten? Bekijk de 5 belangrijkste tips.

Tip 1: ga voor een inbouwkeuken

Het is echt waar: met een inbouwkeuken bespaar je veel ruimte. Deze keuken is volledig ingebouwd in de ruimte, waardoor je optimaal gebruik maakt van alle oppervlakken. Apparatuur is weggewerkt achter kasten, waardoor de keuken een strakke en moderne uitstraling krijgt. Een inbouw keuken is maatwerk, daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren.

Tip 2: verticale laden voor meer opbergruimte

Je weet niet beter of keukenkastjes bevatten een of twee planken. Dan weet je ook als geen ander dat je veel loze kastruimte overhoudt. Bovendien sluiten keukenkastjes niet altijd perfect op de lengte van de wand aan, waardoor dit wordt opgevuld met een paneel. Benut deze ruimte met verticale laden: smal maar je kunt fijn boven elkaar stapelen. Zo benut je de kleine keuken optimaal.

Tip 3: een dubbele bestek lade

Handig die bestek lade, maar hij is snel veel te vol. De vakjes puilen uit en het bestek verdwijnt onbedoeld in de verkeerde vakken. Dit los je heel eenvoudig met een dubbele bestek lade op. Zo ontstaat er een tweede verdieping. Goed om te weten: het meest gebruikte bestek plaats je in de bovenste lade. Dit zijn in ieder geval de vorken, messen en lepels. Opscheplepels, de suikertang of speciale lepeltjes en messen mogen in de onderste verdieping.

Tip 4: werk de hoogte in

Heb je een kleine keuken maar een hoog plafond, plaats keukenkastjes dan de hoogte in. Zo maak je optimaal gebruik van de complete hoogte. Boven in het keukenkastje kunnen het beste spulletjes staan die je weinig gebruikt. Denk maar eens aan het servies voor feestdagen, die oude ovenschaal die je stiekem niet weg wilt gooien of de staafmixer waar je niks meer mee doet. Ben je niet geheel gooit? Kijk dan eens of je een keukentrapje in de keuken of bijkeuken kunt plaatsen. Zo hoef je anderen niet continu om hulp te vragen.

Tip 5: kies voor lichte kleuren

Deze tip maakt niet direct je keuken groter maar zorgt voor een ruimtelijke uitstraling. Donkere kleuren zoals zwart of bruin verkleinen de ruimte optisch. Lichte kleuren hebben het tegenovergestelde effect: ze stralen licht, rust en ruimte uit. Wil je het helemaal groter doen lijken, kies dan voor glanzende materialen. Deze materialen reflecteren het licht, waardoor alles nog ruimtelijker lijkt. Natuurlijk is een goede lichtinval of verlichting onmisbaar, vooral in een kleine ruimte.

Laat je adviseren

Of je nu voor een compleet nieuwe keuken of voor een herinrichting gaat: laat je hierover adviseren. Dit kan bij keukens Den Haag, in de showroom vind je leuke en inspirerende voorbeelden. Natuurlijk niet alleen voor Den Haag maar voor heel Nederland: iedereen verdient een mooi en praktisch ingerichte keuken.