Regendouche, waar moet ik allemaal aan denken?

In dit blog wordt er informatie gegeven over de mogelijkheden met een regendouche.

Deze luxe variant op het ‘gewoon’ douchen maakt een badkamer een plezierige tijd om uzelf goed te verzorgen, te verwennen en tot rust te komen. Om te beginnen bestaat een douchesysteem uit de douchekop zelf. Er is de mogelijkheid om te kiezen tussen een ronde-,  ovale- een rechthoekige- en een vierkante douchekop. Zo kan het design naar wens ingevuld worden.

Naast de douchekop kan er worden gekozen voor een inbouw of een opbouw variant. In makkelijke taal: bij een inbouw wordt het systeem in de muur gebouwd en zijn alleen de douchekop, de handdouche en bedieningspaneel zichtbaar. Dit zorgt voor een luxe uitstraling in de badkamer. Bij een opbouwsysteem wordt de douche op de muur bevestigd. Hierbij is de douchestang dan ook zichtbaar die bij een inbouwsysteem achter de muur zit. Beiden hebben zo zijn voor- en nadelen.

Zo zijn de voordelen bij een inbouw dat het zoals eerder vernoemd een luxe uitstraling geeft, ruimtebesparend is en makkelijk schoon te maken is. De nadelen zijn de hogere kosten die het meebrengt i.v.m montage en het is moeilijker om onderdelen te vervangen.

De voordelen van een opbouw zijn het makkelijker vervangen van onderdelen en de kosten zijn lager voor het monteren en het systeem op zichzelf. De nadelen zijn het moeilijker schoonmaken, doordat het systeem op een muur/wand bevestigd is, en voor sommigen is dit een wat minder luxe uitstraling.

Kan ik een regendouche aanschaffen?

Om antwoord te geven op deze vraag zou er gekeken moeten worden naar verschillende factoren.

Allereerst kan er gekeken worden naar de CV ketel. Waarbij een standaard douche een gemiddelde geeft van 10 liter warm water per minuut, is dit bij een gemiddelde regendouche 15-20 liter water per minuut. Een regendouche verbruikt per minuut dus meer water en dit water moet ergens vandaan komen. Een goede CV ketel met voldoende vermogen is dus essentieel om een aangename waterstraal en watertemperatuur te kunnen geven. Daarnaast is een ketel met CW 4 in de meeste gevallen voldoende. Mocht de woning uitnodigen om op meerdere plaatsen tegelijk warm water te gebruiken dan wordt een 5 of 6 CW ketel (comfort Warmwater) geadviseerd. Zijn er dan geen andere hulpmiddelen dan een CV ketel om een regendouche te kunnen realiseren? Het is ook mogelijk om eventueel een extra boiler voor de douche te laten installeren of te werken met een doorstroomgeiser.

De grootte van de douchekop ,de capaciteit van de ketel, en het formaat van de waterleidingen zijn dus enkele factoren voor het kiezen van het juiste douchesysteem. Is er voldoende afscherming tegen spatwater?  Is de afvoer breed genoeg voor het extra water? Heeft de warmwaterleiding voldoende doorsnede?

Ga dan ook voor een goed advies rondom de samenstelling van een douchesysteem. Wij van De Studio Keukens en Bad in Den Haag staan graag voor u klaar.