Keramos, dat woord bestond al lang geleden in de Griekse taal wat leem betekent. Dit was het materiaal wat de pottenbakker gebruikte om zijn voorwerpen te maken. Klaarblijkelijk maken we nog steeds producten met een oorsprong uit de oudheid, hoe gaaf is dat! Maar hoe zien we dit eeuwenoude begrip vandaag de dag nog terug in onze moderne wereld? Je leest het in dit artikel.
Keramiek is een begrip dat staat voor alle voorwerpen die zijn gemaakt van klei. Dat wil zeggen gebakken klei oftewel aardewerk. Door de klei te bewerken, het vorm te geven en daarna te drogen, wordt het ten slotte in een hele hete oven tot keramiek gebakken. Tot de noemer aardewerk behoren dus diverse artikelen als serviesgoed, vazen, tegels, maar ook dakpannen of bakstenen. Keramiek is dus een steenachtig materiaal waar in het sanitair bijvoorbeeld wastafels en toiletten van gemaakt worden.
Keramiek is een zeer duurzaam product en heeft op esthetisch gebied hoge kwaliteiten. De keramische producten zijn kleurvast, vrij van schadelijk stoffen en belasten het milieu in mindere mate dan producten van alternatieve materialen als kunststof. Dit verschil zit vooral in een lange levensduur zonder noemenswaardige onderhoud. Keramiek is goed bestand tegen zware weersomstandigheden en chemische blootstellingen. Met deze specificaties is het dus goed in te denken waarom dit materiaal veel wordt toegepast in de badkamer!
Om kwaliteitsverschil goed te kunnen duiden, moet er eerst een onderscheid tussen de soorten gemaakt worden. Het betreft drie groepen:
Bouwkeramiek zijn alle producten van klei die in de bouw gebruikt worden. Hier valt dus ook het sanitair en de vloer- en wandtegels onder. Keramiek is dan ook inmiddels bijna een nieuwe standaard als het gaat om badkamertegels.
Technische en vuurvaste keramiek heeft een meer industrieel karakter. Het is onder andere terug te zien in de machinebouw, autobranche en medische sector. Voorbeelden in de medische sector zijn kunstgewrichten, implantaten en vullingen.
Aardewerk & porselein zijn fijn keramiek. De temperatuur en de zuiverheid van de klei is heel bepalend voor de classificatie. Porselein wordt gemaakt van een zeer zuivere klei en op hele hoge temperaturen gestookt. Voor aardewerk wordt een klei van iets mindere kwaliteit gebruikt en wordt dan ook op wat lagere temperatuur gestookt.
Nu duidelijk is hoe keramiek gemaakt wordt, is er dus ook een betere voorstelling te maken waar de kwaliteitsverschillen in kunnen zitten.
Zo zal een wastafel een bepaalde vorm krijgen en is het proces van de vormgeving heel bepalend voor het eindproduct. Hoe meer tijd en aandacht in dit proces zit hoe strakker product er uit de oven zal komen. Tevens is hierbij het type klei en de temperatuur die de oven van een producent kan bereiken bepalend.
Dit is de reden waarom het ene wandcloset of wastafel duurder is dan de andere.
Bij een wastafel van keramiek bestaat altijd een tolerantie in de maatvoering omdat het een gebakken natuurproduct is. Zo kan een wastafel van 100 cm in werkelijkheid 100,8 cm zijn. Tevens kan er vanuit een bepaalde kijkhoek een kromming te zien zijn. Hoe meer deze minimalistische afwijkingen zijn beperkt, hoe duurder de keramiek zal zijn.
Vergelijk de diverse modellen en merken keramisch sanitair eens met elkaar. Destudio is een goed voorbeeld van een badkamershowroom in Den Haag met vele opstellingen om het met eigen ogen te bekijken.