Wat kost een keuken?

Keukens den haag

Een vraag voor die bij de meeste mensen opspeelt wanneer er een verhuizing of verbouwing aan zit te komen: wat kost een keuken? Zoveel aanbieders en zoveel merken, maar wat zijn nu de verschillen in al die producten en wat bepaalt de prijs van de keuken? In dit eerste deel van deze blogserie waarin de prijsopbouw van de keuken wordt toegelicht, wordt er ingegaan op de fronten met het kastenwerk, ofwel de deurtjes van de keuken.

Een keuken wordt opgebouwd uit diverse componenten zoals het type en kleur front (deurtjes), kleur van het corpus (kastombouw), de diverse handgrepen en het keukenwerkblad. Fronten kunnen uitgevoerd worden in verschillende materialen en bewerkingen. Het materiaal dat gebruikt kan worden is HPL, MDF of spaanplaat en diverse anderen types. Hieronder een overzicht van de oppervlakte materialen op fronten.

Keuze materialen:

-Kunststof/folie
-Lak
-Massief hout
-Glas
-Roestvrijstaal

 

Kunststof en folie fronten zijn populair vanwege de prijs die vaak gunstig is, maar op langer termijn kan het niet per se de goedkoopste oplossing zijn. Zo hebben deze fronten de neiging om in de loop van de tijd los te laten van het veelal spaanplaat of soms MDF. Deze oppervlakten zijn ook niet zo goed resistent tegen krassen en hitte. Een betere keuze is in dit geval om een klein stapje in prijs omhoog te gaan en voor melamine of folie omtrokken te kiezen. Deze hebben meer weerstand en verkleuren niet door langdurige blootstelling aan daglicht.

Een iets duurdere optie zijn de mat of hoogglans gelakte MDF fronten. Bestaande uit 2 laklagen, basis- en verhardingslak, krijgt het deurtje een mooi vol karakter en is zeer kras- en hittebestendig. Dit is vergelijkbaar met de lak die wordt gebruikt voor auto’s. De hogere prijs is dus te verklaren uit deze grotere hoeveelheid bewerking die het front heeft gekregen.

Massief hout, glas en rvs zijn iets minder voorkomende keuzes onder andere vanwege de prijs. Het mooie natuurlijke hout materiaal geeft een extra warmte aan de keuken, maar is een prijziger materiaal.

Niet alleen de materialen en kleuren, maar ook het type deurtje kan verschillen. Een kadertje, glas in het front, piet boon stijl en vlakke fronten. Veel keukenfronten zijn tevens met greep of in een greeploze variant leverbaar.
De prijs van de keuken wordt dus onder andere bepaald door het type deur dat er gekozen wordt.
Alle extra bewerkingen voor een kader of piet boon etc. vormen een bepaalde meerprijs voor de extra productietijd die ermee gemoeid is. Het front bepaald in welke prijsgroep het kastwerk valt. Verschillen tussen de prijsgroepen liggen tussen de 50-200 euro per type kast.

Afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, wordt er met een adviseur samen gekeken naar welke kasten, keukenwerkblad en apparatuur er in de keuken geplaatst kunnen worden. Waaraan gedacht kan worden is het bepalen van de hoogte van de kasten, de plinthoogte, de kastbreedte en de dikte van het keukenwerkblad. Wilt u een hoek-, rechte of een keuken met een kookeiland? Er zijn vele verschillende varianten mogelijk. In de keukenshowroom in Den Haag zijn er diverse opstellingen te bekijken. Voorkomende merken als Artego, Befas, Brigitte en Punto zijn wat meer ingesteld op de specifieke wensen voor een bepaalde situatie.

Dit wat betreft het kastenwerk van de keuken, maar uiteindelijk wordt de totaalprijs grotendeels bepaald door het type keukenblad en apparatuur die ingepast wordt. Zo kan een granieten werkblad al snel 3000 euro kosten, maar uiteraard zijn er nog diverse andere materialen mogelijk. In een volgend blog zal er verder ingegaan worden op de keukenbladen. Ten slotte zal er in een derde artikel de keuzes omtrent keukenapparatuur toegelicht worden. Hierbij kan er, afhankelijk van het merk, gedacht worden aan een prijsrange van 2500-8000 euro.

De prijsopbouw van uw keuken wordt dus bepaalt door de keuze van het front, keukenwerkblad, apparatuur, type spoelbak en de kraan en eventueel overige componenten als accessoires. Een keuken met keuzes voor hoogwaardige producten zal dan al snel in de richting van 12.500 euro gaan kosten.

Het is dan ook belangrijk dat u duidelijk en eerlijk advies krijgt over de producten die er in een keuken worden aangeboden. Een lage prijs hoeft op langer termijn niet een goedkope keuken te blijken, wanneer er snel van alles vervangen moet worden. Komt u dus gerust eens langs in onze showroom in Den Haag of vraag eens een vrijblijvend keukenadviesgesprek aan.