Welke keukenapparatuur heb ik nodig?

Pelgrim oven

Het laatste deel van deze blogserie wat kost een keuken gaat in op welke apparatuur past er bij u in de keuken? Er zijn, zoals te lezen in de voorgaande artikelen, een hoop keuzes te maken omtrent maten, indeling, stijl en type materialen. Ten slotte komt het vraagstuk welke keukenapparatuur heb ik nodig en wat past er in mijn stijl keuken? Dit laatste deel zal in meerdere delen worden opgesplitst omdat er per apparaat een hoop informatie bestaat.

Mogelijkheden inbouwapparatuur

Bij apparatuur begint het eigenlijk altijd met de vraag welke functionaliteiten zijn er nodig. Is er een bepaalde kookstijl waarmee rekening gehouden moet worden? Bent u een echt hobbyhok of moet alles juist zo eenvoudig mogelijk?

Daarnaast heeft ook elk persoon zijn voorkeur om liever op gas of inductie te koken. Ook in apparatuur zijn verschillende formaten te krijgen en zo is ook de capaciteit die u nodig heeft een factor om rekening mee te houden.

Tenslotte is de keuken ook vaak een onderdeel van de woonkamer of in elk geval een ruimte die in het oog springt. Dus in dat geval speelt het uiterlijk van de keuken ook een rol in welke uitstraling er aan gegeven moet worden. Dit kan zich ook vertalen naar welke merken en types keukenapparaten er gekozen worden om te voldoen aan de gewenste uitstraling.

Keukenapparatuur

De ovens zijn tegenwoordig niet zomaar een oven, maar hebben diverse verschillende functies en lay-outs. Inbouwapparatuur heeft als voordeel dat het een rustiger uiterlijk heeft dan losstaande apparaten. Voor het gemak wordt in dit artikel alleen de inbouwapparatuur behandeld.
Bij een oven is het belangrijk om te weten welke functies er echt verwacht worden en welke uitstraling moet het hebben? Een oven is een echt zichtapparaat dus de look ervan is van belang voor het complete image van de keuken. Hierin kan een merk, de kleur (matzwart of RVS) en het formaat een rol spelen. Maar ook de bediening en positionering zijn belangrijk.

Een oven kan handig zijn op ooghoogte, maar op de grond kan dit voor kleinere mensen makkelijker zijn in gebruik. Maar ook hier zijn oplossingen voor bedacht, zoals de hide en slide oven van Neff. Dit merk heeft een ovendeur die met open volledig naar binnen verdwijnt. Hierdoor is er gemakkelijker toegang tot de oven om iets eruit te halen of erin te zetten.

De bediening is ook heel verschillend zo zijn er tiptoetsen, mechanische bedieningen(knoppen) of touchscreens. De lay-out van de displays op de oven zijn ook variabel. Liever gekleurd scherm, TFT-kleurendisplay, of een digitaal display zonder kleur. Een slimme oven, zoals Pelgrim dat heeft, kent een TFT-kleurendisplay waarop het type gerecht te selecteren is en de oven zelf aangeeft hoelang en op welke temperatuur dit bereidt moet worden.

Dan zijn er nog de diverse functies zoals een combi-oven die ook een magnetron functie kent. Bij regelmatig gebruik van de magnetron en maar af en toe en oven kan dit een handige keuze zijn. Of wordt de ovenfunctie juist heel graag gebruikt, dan is misschien de optie met stoomoven een goede extra. Daarmee kunnen gerechten beter hun smaak behouden en drogen minder uit.

Tenslotte zijn er ook keuzes in reinigingssystemen. Een populair voorbeeld hiervan is de pyrolyse. De oven gaat dan in een stand met een zeer hoge temperatuur van 500 graden. Het vuil verandert dan in as en kan daarna zo met een vochtige doek worden weggehaald.

Er is nog heel veel informatie te geven over ovens en de diverse opties, maar het is beste is om daarvoor een showroom te bezoeken en de nodige uitleg daarover te ontvangen. Neem daarvoor gerust contact op met de adviseurs van de keukenshowroom in Den Haag om een afspraak te maken.