Welke kookplaat past het beste?

Neff kookplaat

In vervolg op de vraag van het blog: Welke keukenapparatuur heb ik nodig? Zal er in dit gedeelte ingegaan worden op de diverse mogelijkheden wat betreft koken.
Welk type kookplaat past het beste bij uw stijl en welke opties bestaan er momenteel op de markt.

Kookplaten

Er zijn vele opties, maar om het overzichtelijk te houden zal er in dit artikel de inbouwapparatuur besproken worden. De kookplaat is echt onmisbaar  in de keuken en een goede keuze daarin is dus belangrijk. Hierbij kan rekening gehouden worden met de eigen voorkeur en de mogelijkheden in de woning. De meest gekozen modellen zijn gaskookplaat of inductiekookplaat. De keramische kookplaat is ook een tijd lang erg populair geweest, maar neemt nu flink af met de komst van inductie. Momenteel is een zeer opkomende versie van inductie een combinatie apparaat:  de kookplaat met geïntegreerd afzuiging.

De gaskookplaat

Heeft deze vorm van koken uw voorkeur en heeft uw woning een gasaansluiting dan kunt u gerust voor deze kookplaat kiezen. Deze zijn er in diverse maten (afhankelijk hoeveel pitten benodigd zijn) en verschillende opties. Zo kunt u kiezen om een plaat met wokbrander te nemen of de bediening in step flame. Dat wil zeggen dat je de vlam kunt reguleren met standen op een knop. Voor betaalbare opties tegen een degelijke kwaliteit is het merk Inventum een aanrader. Wilt u hoogstaande kwaliteit met luxe opties dan zijn de merken Neff en Pelgrim zeer goede opties.

Inductie koken

Een zeer populaire en nieuwste manier van koken is de inductie. Veelal wordt de gaskookplaat vervangen voor de inductie, omdat we in de toekomst van het gas af stappen en alles elektrisch zal worden. Deze kookplaat werkt op elektriciteit en brengt een pan water zeer snel aan de kook. De plaat zelf koelt ook snel af als je klaar bent met koken en eigenlijk kan er niks in de brand vliegen wat per ongeluk op de plaat beland. Dit heeft te maken met de techniek waarop een inductie werkt. Namelijk zijn er diverse magnetische spoelen onder de plaat die snel gaan draaien wanneer er connectie met een pan wordt gemaakt. Het warmen gebeurt dus via de spoelen, die moleculen in beweging brengen waardoor dit gaat opwarmen. Zodra de pan van de plaat weggehaald wordt vallen de spoelen stil en daarom dus ook een veilige optie t.o.v. “echt vuur”.
De bediening van de inductieplaat is vaak met tiptoetsen of een magnetische draaiknop die ook los te maken is van de kookplaat.
Tegenwoordig bestaan er diverse opties in aantallen kookzones en koppelbare zones. Een koppelbare zone wil zeggen dat er twee “kookpitten” aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld een Teppanyaki of grillplaat op de kookplaat gezet worden. Ook voor de inductie heeft Inventum mooie keuzes en diverse formaten in kookplaten. Pelgrim en Neff kunnen voorzien in een nog ruimere collectie en luxe opties op hoogstaande kwaliteit.

Keramische kookplaat

Eigenlijk is deze manier van koken de voorganger op de inductie. Ze werken beiden op elektra, echter met een verschillende opwarm techniek. Een keramische kookplaat doet er een stuk langer over om op temperatuur te komen en doet er ook weer langer over om af te koelen. Het apparaat warmt namelijk eerst de verwarmingselementen op en daarna, wanneer deze rood gekleurd zijn, de pan. Dit in tegenstelling tot inductie waar de pan wordt opgewarmd en niet de plaat.
Door dit verschil in techniek verbruikt de keramische plaat meer energie, maar is wel bijna elke pan geschikt om te gebruiken. Voor gezinnen met kleine kinderen is de keramische plaat geen aanrader, omdat de plaat na het koken nog lang warm blijft, wat gevaarlijk kan zijn.

Voordeel dat zowel keramisch koken en inductie hebben ten opzichte van het gas is dat ze veel makkelijker zijn schoon te houden.

Het volgende deel zal ingaan op o.a. de afzuigkappen en varianten daarop zoals geïntegreerde afzuiging in de kookplaat.

Voor meer informatie omtrent inbouwapparatuur of specifiek de kookplaat kan er altijd contact opgenomen worden met de adviseurs in de keukenshowroom Den Haag.