Werkbladen de voordelen en nadelen

Composiet werkblad

Als vervolg op het vorige artikel “wat kost een keuken” wordt er in dit 2e deel ingegaan op de diverse werkbladen die zijn toe te passen in de keuken.
De totaalprijs van een keuken is dan ook sterk afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt op dit onderdeel van de keuken. Hieronder wordt er getracht een beeld te schetsen wat de verschillen zijn tussen de werkbladen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid, functionaliteit en uitstraling.

Wanneer de opstelling bepaald is en het kastenwerk is uitgezocht kan er gekeken worden welk blad er bij de stijl keuken past die er verlangd wordt.
Moet er een dun of juist een dik blad op, welke kleur en welk type materiaal staat het beste in de setting van de keuken. Om te beginnen welke materialen bestaan er:

  • Graniet
  • Composiet
  • Kunststof/toplaminaat
  • RVS
  • Glas
  • Beton
  • Massief Hout
  • Keramiek

Dit zijn een hoop verschillende materialen, maar wat zijn daarvan de voor- en nadelen voor uw aanrechtblad?

Graniet

Een granieten werkblad heeft een luxe en unieke uitstraling in de keuken. Dit komt omdat graniet een 100% natuurproduct is, wat betekent dat elk blad anders is. Het bestaat uit mineralen en die mineralen zorgen voor de kleur. Daarbij is een granieten werkblad enorm hard. Dit betekent dat u gemakkelijk hete schalen of pannen erop kunt plaatsen, maar ook is het krasbestendig en slijtvast. Een mogelijk nadeel zou kunnen zijn dat graniet relatief duur is. Daarbij kan graniet poreus zijn waardoor het wat meer onderhoud vergt dan andere materialen. Het is dus van belang dat een graniet werkblad met enig regelmaat geïmpregneerd wordt.

Composiet

Een composieten werkblad bestaat uit verschillende producten. Composiet bestaat uit kwarts, harsen en gerecycled graniet. Doordat er verschillende soorten afwerkingen zijn, zijn de composieten werkbladen goed te combineren voor elk soort keuken. De drie soorten afwerkingen zijn: gepolijst, gezoet en gebrand. Een gepolijst composieten werkblad past goed in een hoogglans keuken en is gemakkelijk schoon te houden. Voor een gezoet en een gebrand werkblad geldt dat deze wat ruwer zijn en wat minder makkelijk schoon te maken zijn. Dit heeft te maken met de oneffenheden die aanwezig zijn in deze werkbladen. Wel geeft dit een natuurlijk effect aan de keuken. Tevens een voordeel van een composieten werkblad is dat het zeer hygiënisch is omdat schadelijke stoffen niet door de dichtheid van het materiaal binnen kunnen dringen.

 

Kunststof/toplaminaat

Een kunststof werkblad, ofwel toplaminaat, bestaat uit verschillende lagen. Deze lagen bestaan uit een onderlaag, afgewerkt met een kunststof afwerklaag dat bestaat uit decorpapier met een slijtlaag. De onderlaag bestaat vaak uit multiplex, greenpanel of spaanplaat. Het voordeel van toplaminaat is vooral dat het gemakkelijk te onderhouden is en dat er vele kleuren en dessins zijn. Het is slijtvast en daarbij ook nog goed betaalbaar. Daarentegen is het wel van belang dat er geen hete pannen op het werkblad geplaatst worden, een onderzetter is hierbij aan te raden. Ook is het werkblad schadegevoelig en is het mogelijk dat er een deuk ontstaat op het moment dat er een zwaar voorwerp op valt. Houdt u hier dus rekening mee.

 

RVS

RVS, oftewel roestvrij staal, wordt vaak toegepast in grote, moderne keukens. RVS wordt tevens regelmatig gebruikt in keukens van restaurants. Van alle werkbladen is een RVS keukenblad het meest hittebestendig. Dit geldt enkel voor de RVS-werkbladen die NIET vlak afgewerkt zijn. Die zijn juist weer wat gevoeliger voor hitte, het werkblad kan dan bol gaan staan.

RVS is watervast, duurzaam en zeer hygiënisch. Voedselresten kunnen namelijk niet in het materiaal trekken. Daarbij is RVS resistent tegen een tal van niet- huishoudelijke chemicaliën.

 

Glas

Een glazen werkblad geeft de keuken een moderne en luxe uitstraling. Glazen werkbladen worden daarom vooral gebruikt voor designkeukens. Maar het wordt ook vaak gebruikt in ‘gewone’ keukens om een luxere touch aan het geheel te geven.
Het werkblad is watervast, vergt weinig onderhoud en is hygiënisch. Tevens is het werkblad hittebestendig maar aangeraden wordt om toch onderzetters te gebruiken. Op langer termijn kunnen hete pannen blijvende vlekken op het glas veroorzaken. Dit geldt tevens voor Uv-licht. Wanneer er veel zonlicht op het glazen werkblad schijnt kan dit gevolgen hebben voor de kleur. Gebruik geen zware chemicaliën om het werkblad te reinigen, water en zeep is voldoende.

 

Beton

Een werkblad van beton bestaat merendeel uit beton. Extra producten worden eraan toegevoegd zodat het werkblad goed werkbaar is. Een betonnen werkblad biedt verschillende voordelen. Zo is beton duurzaam en heel sterk. Hierdoor is het werkblad nagenoeg volledig krasbestendig en slijtvast. Daarbij geeft het de keuken een stijlvolle en moderne uitstraling. Enkele nadelen van een betonnen werkblad kan zijn dat het gevoelig is voor bijtende (schoonmaak) middelen. Omdat u hier dus voorzichtig mee dient te zijn kan het veel onderhoud vergen.

 

Massief hout

Een massief houten werkblad is extreem uniek omdat geen enkel werkblad hetzelfde kan zijn. Dit heeft te maken met de verschillende behandelmethodes van het hout. Daarom past een massief houten werkblad bij vrijwel elk type keuken.
Waar massief hout ook om bekend staat is dat het zeer hygiënisch is omdat het bacteriën doodt. Hierbij zijn er dus geen sterke chemicaliën of iets dergelijks nodig om het werkblad schoon te houden. Massief hout geeft de keuken een warme en sfeervolle uitstraling. Massief hout is echter wel gevoelig voor een bepaalde luchtvochtigheid. Het is daarbij ook belangrijk dat het werkblad goed onderhouden wordt om eventuele verkleuringen te kunnen voorkomen. Massief hout is kwetsbaar, enige voorzichtigheid is van belang om krassen en deuken te voorkomen.

 

Keramiek

Keramiek is vrij nieuw in de keukenwereld en is in een redelijk korte periode enorm populair geworden. Dit is mede dankzij de praktische eigenschappen dat keramiek biedt. Het is extreem hittebestendig, er kan dus gemakkelijk een schaal uit de oven rechtstreeks op het werkblad geplaatst worden. Het is zeer hygiënisch door de dichtheid van het materiaal, er kunnen geen bacteriën of iets dergelijks zich in het materiaal nestelen. Daarbij is keramiek krasbestendig, het is haast onmogelijk om krassen te maken op het werkblad. Keramiek is volledig recyclebaar en bestaat uit natuurlijke materialen. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan de keuken. Wat een nadeel kan zijn van een keramiek werkblad is dat het vrij kwetsbaar is voor bijtende (schoonmaak) middelen.

Wat kost het werkblad?

De prijzen per blad zijn sterk afhankelijk van de afmetingen van de keuken en de hoeken of uitsparingen die gemaakt moeten worden. Daarnaast zijn afwerkingen, kleuren en diktes ook van invloed. Voor het gemak wordt er hier uitgegaan van een recht blad van 2 meter, 30 mm dikte afgewerkt en een kookplaat uitsparing(kleur standaard). Hierdoor is een goede vergelijking te maken die hieronder te vinden is. Hier is te zien dat een aanrechtblad van beton het meeste kost en dat toplaminaat het best betaalbaar is.

Graniet: ± 850 euro
Composiet: ± 850 euro
Toplaminaat: ± 500 euro
RVS: ± 1150  euro
Glas: ± 1350 euro
Beton: ± 1675 euro
Massief hout: ± 800 euro
Keramiek: ± 1000 euro

Met dit artikel is er een globaal beeld geschetst van de mogelijkheden en voor- of nadelen van de materialen. De prijsrange laat zien wat er te verwachten is qua kosten wanneer er voor een bepaald type materiaal wordt gekozen. In het volgende deel van deze blogserie worden de inbouwapparaten belicht, wat er tegenwoordig te verkrijgen is en wat de eigenschappen van de apparaten zijn. Begeleid met wat prijsvoorbeelden om een globaal beeld te hebben.

De keukenshowroom in Den Haag heeft diverse voorbeelden van werkbladen die te bewonderen zijn. Neem gerust contact op met de adviseurs om een afspraak te maken.