Vloertegels voor de woonkamer

De woonkamer, een plek waar we veel zijn en een ruimte die we graag naar onze eigen wensen en stijlen is ingericht. Het begint bij de basis en dat is toch wel de woonkamervloer, die soms ook aan één stuk doorloopt in de keukenvloer. Wat er met de vloer gedaan wordt, kan heel bepalend zijn voor de functionaliteit, maar ook de keuzes voor de meubels etc. Welk materiaal? Welke kleur? Welke stijl? Dit zijn vragen om antwoord op te geven bij de keuze van een nieuwe vloer.

Waarom kiezen voor keramische tegels?

Om te beginnen zijn er vele keuze in type vloeren en dus welk materiaal er gebruikt wordt. Zo kan er zachte vloerbedekking, laminaat, parket, PVC, hout, gietvloer of keramische vloertegels gekozen worden. Elk materiaal heeft zijn eigenschappen die bepaalde voor- en nadelen hebben. Wij zelf geven de voorkeur aan keramische vloertegels.

Keramiek is een soort natuurproduct, namelijk klei op zeer hoge temperaturen gebakken. Hierdoor is het een vormvast materiaal en zal het, mits goed geplakt, niet loskomen van de ondergrond. Daarnaast is het ook een goede keuze op langer termijn want het is waterbestendig, slijtvast en krasvast. Door het productieproces zijn tegels heel hard en blijven dan ook na jarenlang intensief gebruik er nog als nieuw uitzien. Daarnaast zijn ze 100% waterdicht en dat is wat anders dan de andere materialen die tot een bepaalde hoogte waterbestendig zijn.

tegels woonkamer

Keramische vloertegels zijn ideaal voor vloerverwarming

Woonkamer vloertegels van keramiek hebben ook de fijne eigenschap dat ze goed warmte geleiden en vasthouden. Bijvoorbeeld is een PVC vloer ook wel geschikt voor vloerverwarming, echter houdt dit materiaal warmte minder lang vast. Keramiek is beter in staat om warmte lang vast te houden en daardoor hoeft er dus minder hard gestookt te worden. Dat scheelt dus in elk geval al iets op de energierekening. Het is dus een ideale combinatie met vloerverwarming!

vloerverwarming onder de woonkamer tegels

Keramiek is in vele formaten verkrijgbaar

Een ander groot voordeel is dat keramische tegels van hele kleine tot hele grote formaten gemaakt kunnen worden. Afhankelijk van de ruimte kan daar dus goed op afgestemd worden, vanwege de ruime keuzes in maatvoering. Het is goed om bewust te zijn wat het formaat van de tegel doet met de ruimte. Bijvoorbeeld een vloertegel van 120x120cm
of andere grote afmetingen zullen de ruimte optisch groter doen lijken. Kleine tegels van bijvoorbeeld 20×20 zullen een vloer als snel drukker doen lijken en trekken daarmee al flink aandacht. In dat geval is het toepasselijk als de rest van de ruimte een hele rustige uitstraling heeft.

vloertegels in de woonkamer

Wat kost een tegelvloer?

Hier een eenduidig antwoord op geven is eigenlijk niet te doen. Dit is namelijk zeer afhankelijk per situatie en keuzes. Wel is ongeveer te zeggen aan welke bedragen er gedacht kan worden. Er zijn meerdere factoren die de prijs vormen. Denk hierbij aan de prijs van de keramische tegel per m2, arbeid tegelzetter per uur of m2 en benodigd materiaal zoals lijm en voegsel.

Deze factoren bij elkaar genomen zal er gemiddeld een bandbreedte zijn van €85-€275 per m2.

Bepalend hierin zijn een aantal keuzes en uitgangspunten:

  • Afmeting van de gekozen tegel. Deze is zowel van invloed op de prijs van de tegel als voor de legprijs. Hoe groter hoe duurder. Dit komt omdat bij grote formaten vanaf bijvoorbeeld 80×80 naar 120×120 er 2 personen nodig zijn om de tegel te leggen. Tot zo’n 60×60 is een tegelzetter in staat om dit alleen te leggen.
  • Voorbereidend werk nodig of niet. Wanneer er bijvoorbeeld eerst een oude tegelvloer gesloopt moet worden, dan zal daarna de cementvloer opnieuw glad gemaakt moeten worden. Dit egaliseren kost ook weer tijd en materiaal.
  • Wanneer de ondervloer nog een houten vloer is, zal er eerst een speciale deklaag aangebracht moeten worden om te kunnen tegelen.
  • Keuze voor vloerverwarming onder de tegelvloer.
  • Patroon/legverband: standaard is alle tegels recht naast en onder elkaar. Maar bijvoorbeeld in visgraat verband of wildverband zorgt weer voor extra bewerkingstijd en meer snijverlies.
  • Tegelplinten wel of niet. Het plaatsen en op maat maken hiervan kost een tegelzetter ook extra tijd die doorberekend wordt. Tevens komt ook de aanschaf van de plinten er nog bij.
onze tegelshowroom

Welke woonkamer vloertegels zijn geschikt voor uw ruimte?

Ieders ruimte is anders, maar er zijn wel een aantal tips die kunnen helpen in de keuze. We stellen een rechthoekige ruimte voor waarbij de langste muur tot 360 cm is. Dan is een tegel van 60×60 of 80×80 al groot genoeg. Van 360cm tot 600 cm dan kunnen 90×90 of 100×100 al mooie opties zijn en bij een ruimte nog groter dan 6 meter zouden vloertegels van 120×120 tot hun recht komen. Dit zijn natuurlijk geen vaste regels, maar de intervallen geven een klein beetje sturing om te kunnen filteren in de vele keuzes.

De kleur en de stijl van de vloertegel woonkamer zijn twee vragen die tezamen beantwoord kunnen worden. Er zijn veel stijlen te kiezen die weer diverse kleuren te bieden hebben.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een lichtere tegel handiger is in kleinere ruimtes. Dit geeft optisch een meer ruimtelijk effect. Bij een industriële stijl zijn er tegels met een cement-of betonlook. Deze worden dan weer uitgevoerd in verschillende tinten grijs, antraciet of andere kleuren.

vloertegels in nieuwbouw appartement

Welke stijl past in uw woonkamer?

Houtlook
De houtlook vloertegels lenen zich meer voor landelijke/warme huisstijl. Tevens kan een houtlook vloertegel ook wel i.c.m. een botanische stijl.
Houtstructuren zijn veel gekozen voor woonkamervloeren en dus in alle materialen te krijgen. Met langwerpige keramische tegels van bijvoorbeeld 25 cm breed bij 120 cm lang kan je goed een houten vloer na bootsen, maar wel al het onderhoud- en gebruiksgemak hebben van keramiek.

Marmerlook
Marmerlook tegels passen eigenlijk bij diverse interieur stijlen van klassiek tot modern tot industrieel. Door de natuurlijke uitstraling en diverse kleurvarianten leent het zicht goed tot combineren met allerlei andere kleuren.

Portugese tegels
Klassieke vloertegels zijn vaak de kleinere formaten en komen vaak voor als Portugese tegeltjes. Deze moeten dan ook vaak in een patroon gelegd worden om steeds het plaatje compleet te maken.

vloertegels kiezen

Kom langs in onze tegelshowroom in Den Haag!

Voor veel van deze stijlen kunt u terecht in onze tegelshowroom in Den Haag. Een grote diversiteit aan tegels voor woonvloeren of badkamers is hier te bewonderen! Woont u in de omgeving van Zuid-Holland? De Studio Keukens en Bad werkt met ervaren tegelzetters waardoor wij de vloertegels in uw woonkamer ook door ons kunt laten leggen.

tegelshowroom den haag